Sådan får du det optimale ud af din IT-konsulent

Lad os få én ting på det rene: Når du hyrer en konsulent ind til at løse en IT-udfordring, er det dig, der bestemmer. Uden diskussion.

Nu, hvor vi har den præmis på plads, kan vi dvæle lidt ved, hvordan du får det optimale ud af samarbejdet. For det er det, det er – et samarbejde og ikke “bare” et klassisk arbejdsgiver/arbejdstager-forhold. Eller det bør det efter vores opfattelse ikke være.

Når du har valgt at ansætte en IT-ekspert på konsulentbasis – måske gennem Miracle 42 – er det med stor sandsynlighed fordi, du har brug for at få løst en helt særlig opgave eller en opgave, der skal løses inden for en begrænset periode. Du forventer selvfølgelig at få en ekspert på opgaven, og det er i din interesse, at konsulenten leverer varen i den ønskede kvalitet – til tiden. Og derfor er det også i din interesse, at samarbejdet kører optimalt, og at konsulenten trives.

Vi har defineret tre områder, hvor du kan gøre en aktiv indsats for at få mere værdi ud af din investering i en IT-konsulent.

1.

Vær skarp på profilen og afgræns opgaven

Når du skal have løst en opgave, har du naturligvis en idé om, hvilken profil du skal have ind for at løse den. Men vi oplever nu og da, at opgaven går fra at være ét specifik projekt eller en række definerede opgaver til en “nu, hvor du alligevel er her, kan du så ikke lige kigge på”-virkelighed. Og det er langtfra optimalt for konsulenten – eller for dig.

Hvis du udvider eller ændrer fokus, kan du risikere at få løst dine opgaver af en person, der godt nok kan finde ud af det, men ikke er udpræget ekspert. Og du risikerer at stå med en lidt frustreret konsulent, der kan se sig selv løse opgaver, som han i bund og grund ikke er hyret ind til at løse. Det kan påvirke motivationen, og det kan ultimativt påvirke kvaliteten af leverancen.

En IT-konsulent er en ekspert. Han kan helt sikkert løse mange opgaver, der er mere eller mindre relateret til det, han har sin absolutte spidskompetence indenfor. Det er bare ikke det, du hyrer ham til, og det er i bund og grund ikke det, han har sagt ja til.

Du skal se din konsulent som stjerneangriber, der bliver hentet ind med ét specifikt formål: at score mål. Egentlig kunne han godt deltage mere i spillet, lave det hårde benarbejde og tackle igennem – det har han både kompetencerne og disciplinen til – men du får mest value for money, hvis han bare koncentrerer sig om sin primære opgave.

Vi bruger sportsmetaforen, fordi den giver et billede af en udfordring, vi nogle gange møder. Nemlig at forventningsafstemningen og graden af forberedelse ikke altid er optimal, når en konsulent møder ind hos en virksomhed. Her kan IT-chefen måske have en idé om, at projektet lige skal scopes, og at uafklaretheder må løses hen ad vejen, mens konsulenten kommer ind ad døren klar til at tage fat med det samme.

Det kan ende i diskussioner og skuffelser på begge sider af bordet, som i bund og grund bare handler om to forskellige udgangspunkter og en deraf følgende frustration over, at den anden part ikke tænker og agerer, som man selv gør. Og det er ærgerligt, når både du og konsulenten i bund og grund har det samme mål: At løse komplekse og fagligt spændende udfordringer til gavn for forretningen.

Sørg derfor for at lave en solid forberedelse af projektet og en forventningsafstemning, der sikrer, at konsulenten kan levere værdi fra første fløjt.

2.

Prioritér onboarding af konsulenten

Mange virksomheder arbejder med onboarding-forløb af nye medarbejdere, men konsulenter får ofte blot anvist en arbejdsstation, og så er onboardingen overstået.

Det er klart, at hvis du hyrer en IT-konsulent, som skal løse en specifik opgave af et par dages varighed, giver det ikke mening at rulle hele HR-arsenalet ud – så kan det være rigeligt at vise, hvor kaffemaskinen står, og hvor toiletterne ligger.

Men hvis du har en konsulent gående i en længere periode, kan det være en rigtig god idé at prioritere et rigtigt onboarding-forløb. Altså af den slags, hvor der udover et nøglekort og en hurtig rundvisning også bliver afsat tid til en lidt dybere indføring i virksomheden, et nærkig på organisationsdiagrammet og en indføring i nogle af hverdagsrutinerne på arbejdspladsen.

Det er nemlig hverdagen, I kommer til at dele i en periode, og her har begge parter en interesse i, at I kommer så tæt på hinanden, at I betragter hinanden som kolleger.

Jo hurtigere, konsulenten får bare en lille fornemmelse for kulturen og kommandovejene, desto hurtigere får I opbygget en relation, der gør begge parter trygge. Og den tryghed kan være guld værd, for når den først er til stede, vil konsulenten være langt mere motiveret for at komme med løsningsforslag og input – også uden for det specifikke område, han er hyret ind til – og dermed bidrage til udvikling af virksomheden.

3.

Tænk på konsulenten som en (rigtig) kollega

Når en IT-konsulent træder ind af døren, er det nemt at se ham som en gæst, der skal være i virksomheden i en meget begrænset periode. Men den måde at tænke på indebærer en risiko for, at konsulenten bliver et fremmedlegeme, der – til trods for, at han måske skal sidde med et projekt i måneder eller et halvt år – aldrig bliver en del af hverdagen.

Det kan betyde mistrivsel for konsulenten, men det kan også betyde, at den faglige synergi, som ellers kan opstå til gavn for alle, udebliver. Og hvorfor ikke benytte anledningen til at lade de fastansatte medarbejdere og den eksterne ekspert gøre hinanden klogere?

Overvej derfor, om din IT-konsulent bør behandles som et medlem af “familien” – invitér ham med til firmajulefrokosten og fyraftensarrangementer, giv ham mulighed for at benytte personale-rabatkoden til fitnesscenteret, og invitér ham med på den konference, som de andre i afdelingen skal med til.

Alt dette er med til at skabe et bedre samarbejdsforhold, og konsulenten og dine øvrige medarbejdere får alt andet lige et tættere samarbejde, som i sidste ende gavner dig og din forretning.

Få 4 tips til det optimale IT-setup

Skal I selv stå for driften af jeres IT, eller bør I overveje at bruge konsulenter? Og kunne Cloud være det rigtige for jer? Og hvad med databaserne – er der styr på dem? Vi har lavet en guide med 4 tips til det optimale IT-setup, som du kan hente her.

Download guide

keyboard_arrow_up