Derfor er IT-konsulenter en god idé

Brugen af konsulenter er noget, der kan dele vandene. Mens nogen synes, det er en oplagt måde at få løst særlige opgaver eller tage trykket af spidsbelastningsperioder, er andre af den holdning, at konsulenter er for dyre, og at der forsvinder viden ud af organisationen.

I Miracle 42 hører vi til den første gruppe. Det gør vi naturligvis, fordi vi blandt andet lever af at levere IT-konsulenter, men også fordi vi helt grundlæggende mener, at eksterne konsulenter er en uundværlig del af den måde, arbejdsmarkedet er skruet sammen på i dag.

I dette blogindlæg vil vi dykke ned i de fordele, der ligger i at løse IT-opgaver ved hjælp af IT-konsulenter, og vi vil også berøre nogle af de potentielle ulemper.

Rekruttering af IT-specialister er en kampzone

Når du har en udfordring, bliver du først og fremmest nødt til at danne dig overblik over, hvilke muligheder du har. Og lad os bare komme med en indrømmelse: Hvis du står i en situation, hvor du har en tilbagevendende opgave, der kompetence- og omfangsmæssigt passer til en fuldtidsansat specialist, vil det i mange tilfælde være en god idé at fastansætte vedkommende. Hvis du ellers kan finde ham eller hende.

Enhver, der har forsøgt at rekruttere en IT-specialist i de senere år, ved, at det er en opgave, der kan være tæt på umulig. Kampen om dygtige medarbejdere er hårdere end nogensinde, og finder du den helt rigtige, vil kravene til løn og personalegoder alt andet lige være temmelig høje. Du vil i de fleste tilfælde skulle slås med andre virksomheder om kandidaten, og vedkommende vil løbende blive forsøgt kapret af konkurrenterne.

IT-konsulenter står til rådighed og har kompetencerne

I modsætning hertil kan du i langt de fleste tilfælde uden problemer finde en IT-konsulent med netop de kompetencer, du efterspørger. Og lad os i den forbindelse mane en udbredt myte i jorden: Nogen har den opfattelse, at de IT-specialister, der vælger at bliver konsulenter, er dem, der ikke er dygtige nok til at blive fastansat.

Intet kunne være mere forkert. Arbejdsforholdene, afvekslingen i opgaverne og ikke mindst friheden får mange af de dygtigste IT-specialister til at vælge konsulent-vejen. Så vælger du at hyre en ekstern IT-konsulent, kan du forvente et udpræget højt kompetenceniveau.

Husk på, at en IT-konsulent skal sælge sig selv hver dag. Hvis det projekt skal kunne lykkes, er man nødt til at sørge for at holde sig forrest i det faglige felt og konstant være opdateret på trends, tendenser og nye teknologier. Derfor er en konsulent hele tiden under efteruddannelse – og det nyder du godt af.

Det koster en IT-konsulent

Hvis man skal købe en vare eller en ydelse, er det naturligvis relevant, hvad prisen er – kun ved at kende den kan man vurdere, om det er en god handel holdt op mod alternativet. Så hvad koster en IT-konsulent? Og er sådan en dyrere eller billigere end en fastansat medarbejder?

Det spørgsmål findes der ikke noget entydigt svar på, for der er enormt mange ting, der spiller ind. Eksempelvis hvordan man indregner udgifter til fastansattes sygedage, manglende produktivitet i forbindelse med personalemøder og andre interne aktiviteter samt efter- og videreuddannelse.

Så når IT-konsulentens timepris på papiret er højere, får du også de ting med i pakken – ligesom du ikke skal bekymre dig om pension, barsel og barns første og anden sygedag.

Og så er der den helt store ubekendte: Belægningsprocenten. For hvad koster det dig egentlig, når din fastansatte IT-specialist har en periode, hvor der ikke er nok at lave, fordi sælgerne ikke har solgt nok ind, eller fordi kunderne mangler at levere input til et projekt?

Den udfordring har du ikke med en IT-konsulent, som kun bliver sat i arbejde, når der er noget at lave.

Er IT-konsulenten altid det rette valg?

Alle virksomheder er forskellige, og det er ikke alle steder, konsulenten er det rette valg. For det handler også om kultur og vaner. Og hvis man som virksomhed eksempelvis har truffet en strategisk beslutning om, at IT-opgaverne skal løses af fastansatte med særligt kendskab til organisationens helt specielle karakteristika og historie, kan det være vanskeligt at forene med konsulenter, der kommer og går.

Det kan også være, I har en særlig kultur, I gerne vil beskytte, og alt andet lige bliver konsulenter sjældent en integreret del af virksomheden, medmindre I gør en indsats for, at det sker.

Når alt kommer til alt, ligger beslutningen hos dig, og her er det vigtigt, at du holder målet for øje: Opgaverne skal løses. Om det skal være ved hjælp af fastansatte IT-specialister eller IT-konsulenter, handler om jeres evne til at tiltrække de rigtige folk. Og om at vurdere, om opgaven i virkeligheden ligger bedre i hænderne på en konsulent.

Få 4 tips til det optimale IT-setup

Skal I selv stå for driften af jeres IT, eller bør I overveje at bruge konsulenter? Og kunne Cloud være det rigtige for jer? Og hvad med databaserne – er der styr på dem? Vi har lavet en guide med 4 tips til det optimale IT-setup, som du kan hente her.

Download guide

keyboard_arrow_up