Nyt studie afslører: Danskerne spilder op til 20% af tiden på ineffektive IT-systemer

12.07.2023

Ifølge et nyt studie fra Københavns Universitet og Roskilde Universitet bruger vi mellem 11 og 20 procent af vores tid foran computere på problemer og udfordringer. Selvom computere i dag er bedre end for 15 år siden, konkluderer forskerne bag undersøgelsen, at der stadig er et stort behov for at nytænke systemerne og inddrage brugerne mere aktivt i udviklingsprocessen. Udover brugerinvolvering er tidlig test en afgørende faktor i udviklingsprocessen for at undgå dyre fejl og sikre brugervenlige IT-systemer.

Langsomme systemer og manglende brugervenlighed

Selvom computere i dag fungerer bedre end for 15 år siden, hvor Windows-pc'er yndede at fortælle, at ens igangværende program havde udført »en ulovlig handling« og pludselig blev lukket ned, er der stadig udbredte problemer. Det konkluderer forskere i et nyt studie fra Roskilde Universitet og Københavns Universitet.

Studiet viser, at danskerne spilder mellem 11 og 20 procent af deres tid foran computeren på systemer, som ikke virker, er langsomme eller så svære at gennemskue, at man ikke kan løse den opgave, man har gang i. Professor Kasper Hornbæk fra Københavns Universitet kommenterer: "Det er vildt, at tallet er så højt." Han mener, at problemet delvis skyldes, at almindelige mennesker ikke bliver inddraget nok, når IT-systemerne udvikles.

Ifølge studiet skyldes problemerne ikke, at folk forsøger at løse meget avancerede opgaver. Tværtimod er der tale om dagligdagsopgaver. De hyppigste rapporterede problemer omfattede langsomme systemer, midlertidige nedbrud, svære søgemuligheder og generelt manglende brugervenlighed. IT-systemer er en stor en del af vores daglige arbejde, så når disse fejl påvirker vores effektivitet og forhindrer os i at nå vores mål, er det til stor frustration hos os som brugere.

Ineffektiviteten har en betydelig samfundsøkonomisk indvirkning

Den udbredte utilfredshed og ineffektivitet har også en betydelig samfundsøkonomisk indvirkning, da de fleste danskere bruger computere, smartphones og andre elektroniske enheder i deres arbejde. Professor, Kasper Hornbæk påpeger: "Der går en masse produktivitet tabt på arbejdspladserne rundt om i Danmark, fordi folk ikke kan udføre deres almindelige arbejde, fordi computeren ikke kører, som den skal. Derudover skaber det masser af frustrationer hos den enkelte bruger."

For at høste gevinsterne og løse disse udfordringer foreslår forskeren, at brugerne inddrages mere aktivt i udviklingsprocessen af IT-systemer. Der bør også afsættes flere ressourcer til at nytænke måden, hvorpå fejl præsenteres for brugerne. Han påpeger, at en del af løsningen kan være at skærme brugerne fra den interne fejlfinding og lade computeren løse problemerne i det skjulte, mens den præsenterer en backup-udgave af systemet.

Professionel test er en del af løsningen

For at undgå disse frustrationer og optimere IT-systemer, er professionel test afgørende. Det mener Tanja Flyvholm Jensen, som har mange års testerfaring både i sin rolle som Test Manager og nu som afdelingsleder i Miracle 42. ”Man skal ikke undervurdere vigtigheden af testprocessen. Allerede i den tidlige udviklingsproces bør man udføre grundige tests for hermed at identificere og rette fejl, sikre meget bedre ydeevne og øge brugervenligheden betragteligt” siger hun.

Sæt tidligt ind og undgå de dyre fejl

Et erfarent og professionelt testteam kan hjælpe virksomheder med at opnå pålidelig, brugervenlig og gennemtestet software, hvor kvaliteten er optimeret og risikoen for uopdagede defekter og afvigelser er reduceret betragteligt. Ifølge Tanja Flyvholm Jensen bør alle software og IT-udviklingsorganisationer prioritere mere tid til professionel test, teststyring, kvalitetssikring, brugervenlighedstest, performance- og load-tests m.m. og uddyber: ”Med tidlig test kan du undgå mange af de dyre fejl, ofte også forbedre både kvaliteten og brugertilfredsheden samt optimere processen fra start til slut.”

Tanja Flyvholm Jensen er ikke overrasket over forskningsresultatet, og hun har i sin karriere stødt på masser af lignende fejl og frustrationer, som beskrives i studiet – både hos kunderne, men også personligt. ”Der er ingen tvivl om, at det med en gennemarbejdet testproces er muligt at minimere tidsmæssigt spild og frustrationer forbundet med ineffektive IT-systemer. Og i sidste ende er det med til at skabe en mere produktiv og tilfredsstillende arbejdsdag for slutbrugeren.”

Er det tid til at gøre en ende på brugernes frustrationer?

Miracle 42’s test specialister kan hjælpe dig og din virksomhed med at opbygge og optimere din egen testfunktion, levere ressourcer, performance tune samt testautomatisere for hermed at sikre den optimale kvalitet af din IT-løsning. Sammen kan vi gøre en ende på slutbrugernes frustrationer og sikre dig optimerede it-systemer, som både lever op til brugernes forventninger og skaber værdi for både for dig, din virksomhed og dine slutbrugere.

 

Vil du vide mere, så er du velkommen til at kontakte os

Christian Langkilde
Sales Manager
+45 2212 2100 
chlan@miracle42.dk

Tanja Flyvhom Jensen
Afdelingsleder for Test
+45 2127 8804
tafje@miracle42.dk

Tilbage

keyboard_arrow_up